In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Deck - kanban bord

Heb je veel taken die uitgevoerd moeten worden of werk je samen met een team aan een project? Deck is dan de uitkomst, een app die werkt volgens de Kanban methode.

Kanban is een methode waarmee je het werk wat gedaan moet worden visueel weergeeft op een bord met kaarten. De kaarten doorlopen een proces dat weergegeven wordt in kolommen. Zo kun je snel zien wat de status is en wie er mee aan het werk is.

Je kunt Deck gebruiken via de webbrowser en via de app op een Android apparaat.

Aan de slag

Als je start met Deck maak je als eerste een bord aan. Op dat bord maak je verschillende kolommen die elk een bepaalde status weergeven. Deze kolommen vormen samen het proces dat gebruikt wordt. Een bekend voorbeeld van zo‘n proces is Todo, Doing, Done. Je bepaalt naar eigen inzicht hoe het proces eruit ziet en hoeveel statussen je aanmaakt.

Je maakt daarna kaarten aan op het bord. Op een kaart staat alle informatie over een taak die uitgevoerd moet worden. Op iedere kaart kun je onder andere een beschrijving en vervaldatum toevoegen. Je kunt een kaart aan één of meer mensen toewijzen die er aan werken. Met labels voeg je kenmerken toe aan een kaart.

Zo maak je voor iedere taak die uitgevoerd moet worden een kaart op het bord.

Wil je snel en overzichtelijk de status en voortgang van project activiteiten kunnen zien?

Geïntereseerd om de opties te bespreken van Nextcloud? Datacave helpt je graag!

Vraag gratis demo aan Vragen? Zoek contact!

Werken aan een kaart

Als je werkt aan een kaart houd je de status ervan bij op het bord. Als je jouw deel van de taak hebt uitgevoerd, kun je de kaart toewijzen aan iemand anders. Je kunt dan bijvoorbeeld bij de reacties vermelden welk deel jij uitgevoerd hebt. Als de kaart naar een volgende status kan, schuif je de kaart door naar de volgende kolom. Dat is de volgende status in het proces. Heb je de taak helemaal afgerond en heb je de kaart niet meer nodig, dan kun je de kaart archiveren. De kaart is dan niet meer zichtbaar op het bord.

Op de tijdlijn van de kaart worden alle acties bijgehouden die met de kaart uitgevoerd zijn.

Instellingen en filters

Je kunt een aantal algemene instellingen doen in Deck. Per gebruikersgroep kun je bijvoorbeeld instellen of de gebruikers zelf borden mogen aanmaken. Je kunt er ook voor kiezen om de kaarten van een bord in de Nextcloud agenda te tonen. Zo heb je in de agenda ook direct een overzicht van de taken die uitgevoerd moeten worden.

Per bord kun je de labels beheren. Je bepaalt zelf welke labels er zijn en welke kleur daarbij hoort.

Om snel te zien welke kaarten voor jou relevant zijn, kun je filteren op labels, toegewezen gebruikers en vervaldatum.

Een bord delen

Je kunt een bord delen met één of meerdere mensen. Als je een kaart aan iemand wilt toewijzen, moet het bord gedeeld zijn met die persoon. Meestal zul je het bord delen met de mensen die in je projectteam zitten.

Je persoonlijke planbord

Werk je aan verschillende projecten, dan maak je meestal voor ieder project een bord. Je kunt ook een bord maken met daarop je persoonlijke taken, denk bijvoorbeeld aan activiteiten die jezelf moet uitvoeren en niet bij een project horen. Je kunt er dan voor kiezen om de kolommen als tijdlijn te gebruiken. Bijvoorbeeld vandaag, morgen, deze week, deze maand. Nu kun je de kaarten in de kolommen zetten en zo maak je een overzichtelijke planning van de taken die je moet uitvoeren. Je hebt zo je eigen persoonlijke planbord in Nextcloud.