In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Passwords

Iedereen heeft tegenwoordig overal allerlei online accounts. Je hebt daarom veel wachtwoorden die je moet onthouden. Het risico is dat je eenvoudige wachtwoorden kiest om ze te kunnen onthouden. Makkelijk voor jou om te onthouden, maar ook makkelijk voor anderen om te hacken. Een wachtwoordmanager is dan de uitkomst.

Passwords is de wachtwoordmanager van Nextcloud. Je kunt al je wachtwoorden hierin opslaan waardoor je niet alles zelf hoeft te onthouden én ze altijd bij de hand hebt.

Je kunt de app zowel gebruiken via de webbrowser als via een app op Android toestellen, iPhone of iPad. Verder zijn er plugins voor verschillende webbrowsers, waardoor je bij het inloggen automatisch je gegevens kunt laten opslaan en invoeren.

Wachtwoorden toevoegen en beheren

Als je een browser plugin gebruikt, krijg je iedere keer als je bij een website inlogt de vraag of je de login-gegevens wilt bewaren in Passwords. Op die manier kun je een volgende keer bij het inloggen via de plug-in automatisch je login-gegevens laten invullen.

Je kunt ook handmatig de login-gegevens toevoegen aan de wachtwoordmanager. Hiervoor ga je naar de app in Nextcloud of via de app op je telefoon. Je vult dan de url van de website, gebruikersnaam en wachtwoord handmatig in.

Veilige wachtwoorden

De wachtwoordmanager zorgt er naast het opslaan ook voor dat je veilige wachtwoorden gebruikt. Periodiek controleert de app of je wachtwoorden veilig zijn. Ieder wachtwoord krijgt een beoordeling. Veilig, onveilig of gecompromitteerd.

Je wachtwoord is in het laatste geval bekend bij hackers en dan moet je je wachtwoord zo snel mogelijk aanpassen. De app gebruikt een aantal instellingen en speciale websites om die controle uit te voeren. Deze website verzamelen wachtwoorden die hackers hebben gestolen.

Maak jij al gebruik van een Password manager voor veilige opslag van wachtwoorden

Geïntereseerd om de opties te bespreken van Nextcloud? Datacave helpt je graag!

Vraag gratis demo aan Vragen? Zoek contact!

Instellingen voor beveiliging en gebruikservaring

Je kunt veel instellen in de app Passwords. Voor de veiligheid van je wachtwoorden kun je onder andere instellen of een wachtwoord vaker voorkomt, hoe sterk het wachtwoord moet zijn en of je het versleuteld wilt opslaan.

Je kunt verder nog een aantal instellingen doen voor de manier waarop je de app gebruikt en de meldingen die je wel of niet wilt ontvangen.

Wachtwoorden delen

Zoals op veel plekken in Nextcloud kun je ook wachtwoorden delen met anderen. Je geeft dan aan met welke gebruiker je het wachtwoord wilt delen. Bij het delen kun je een aantal instellingen doen. Je kunt bijvoorbeeld een verloopdatum instellen. De gebruiker heeft dan tot de ingevulde datum toegang tot het wachtwoord. Het wachtwoord is na die datum niet meer zichtbaar in de Passwords app van de gebruiker.

Je kunt verder aangeven welke rechten de gebruiker heeft en met wie het wachtwoord gedeeld is.

Overzicht door zoeken en filters

Als je veel wachtwoorden hebt opgeslagen is het prettig dat je overzicht hebt. In de app kun je gebruik maken van de zoekfunctie van Nextcloud. Je vindt zo snel een wachtwoord terug.

Naast het zoeken zijn er een aantal filters die je kunt gebruiken om overzicht te houden. Je kunt wachtwoorden indelen in mappen, favoriet maken en tags toevoegen. Verder kun je filteren op recente wachtwoorden en wachtwoorden die je gedeeld hebt met anderen, of die gedeeld zijn met jou.

Importeren en exporteren

Je kunt met Passwords ook wachtwoorden importeren en exporteren. Dat is vooral handig als je eerder een andere wachtwoordmanager hebt gebruikt of als je een backup wilt maken van je wachtwoorden in Passwords.