In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Nextcloud Expertisecentrum

Jij wilt online samenwerken met de zekerheid van offline privacy, alle bestanden terugvinden op één plek, super snel veel én grote bestanden delen, en je data de baas te blijven.

Ontmoet Nextcloud, dé oplossing.

Recente Nextcloud versies

 • 3 en 4 oktober was de jaarlijkse Nextcloud conferentie, deze keer online vanwege Corona. Tijdens de openingskeynote werd Nextcloud versie 20 gepresenteerd. Versie 20 brengt wederom een aantal mooie nieuwe uitbreidingen.

  • dashboard; bij het openen van Nextcloud zie je voortaan een Dashboard met actuele meldingen. Je kunt zelf bepalen wat je in het dashboard wilt zien
  • voortaan kun je een status instellen (ben je online, offline of ergens druk mee?) zodat iedereen weet of je beschikbaar bent
  • de zoekfunctie is geoptimaliseerd en doorzoekt nu in alle onderdelen van Nextcloud. Je krijgt een lijst van zoekresultaten onderverdeeld in files, apps, etc.
  • in Nextcloud Talk is een bridge functie toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat je vanuit Talk o.a. kunt chatten met mensen die in Teams of Slack werken.
  • in het verlengde van de bridge functie zijn er ook integraties gemaakt met andere platformen zoals Google, Jira en Moodle
  • en daarnaast weer veel andere kleine uitbreidingen aan o.a. de Mail, Kalender en Files apps

  Voor een volledig overzicht kijk op: https://nextcloud.com/blog/nextcloud-hub-20-debuts-dashboard-unifies-search-and-notifications-integrates-with-other-technologies/

 • Versie 19 is uitgekomen in de "Corona tijd" en daarom gericht op het thuiswerken. Nextcloud kan bij uitstek goed ingezet worden bij het thuiswerken. Je documenten staan centraal opgeslagen en vanuit huis kun je daar eenvoudig bij. Juist in die situatie kun je de samenwerkings mogelijkheden van het platform zoals Online Office en het delen van bestanden tot het uiterste benutten.

  Deze versie brengt onder andere de volgende nieuwe mogelijkheden in je thuiskantoor:

  • inloggen zonder wachtwoord; door het aansluiten van een usb-stick op je computer ben je automatisch ingelogd
  • uitbreidingen op de beveiliging, zoals:
   • automatisch uitloggen (optioneel)
   • beperkingen op hergebruik van het wachtwoord
   • bij teveel foutieve inlogpogingen wordt je account geblokkeerd
   • beperkte geldigheid van een wachtwoord, daarna moet het wachtwoord worden gewijzigd
  • nieuwe versie van Nextcloud Talk, versie 9
   • verbeteringen in de kwaliteit van het gesprek
   • het grid-view is toegevoegd, waardoor je beter in beeld hebt met wie je aan het bellen bent
   • eenvoudiger bestanden delen via Talk tijdens een gesprek
   • je kunt nu met meer mensen tegelijk een gesprek voeren
  • en nog veel meer, voor een compleet overzicht kijk op https://nextcloud.com/blog/nextcloud-hub-brings-productivity-to-home-office
 • Op 17 januari stond er een aankondiging gepland van Nextcloud met bijzonder nieuws! Nextcloud gaat voortaan verder onder de naam Nextcloud Hub. De afgelopen jaren was al veel werk verzet om van Nextcloud een online samenwerkingsplatform te maken en niet alleen een file sync/share systeem. Maar vanaf versie 18 worden de (core) apps veel meer met elkaar geïntegreerd, dat is ook reden voor de naamswijziging.

  Het integreren van de apps biedt nog meer gemak en overzicht. Hieronder een aantal vernieuwingen in Nextcloud 18:

  • Files biedt nu meer gebruiksgemak, de mogelijkheid om bestanden over te zetten naar een andere gebruiker en een bestand te "locken" op het moment dat je er offline mee aan het werk bent
  • De Flow app geeft de mogelijkheid om zaken te automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch een bestand laten omzetten naar pdf of een notificatie sturen als een bestand gewijzigd is
  • OnlyOffice is voortaan als Online Office standaard beschikbaar binnen Nextcloud
  • De Foto's, Kalender, Mail en Talk app zijn sterk verbeterd en vernieuwd

  Voor het volledige overzicht van veranderingen kun je kijken op https://nextcloud.com/blog/the-new-standard-in-on-premises-team-collaboration-nextcloud-hub/

Uitgelicht

 • Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes, feitjes over Nextcloud of in een groep Nextcloud gebruikers vragen kunnen stellen?

  Meld je dan aan bij de LinkedIn groep "Nextcloud(ers) in Nederland".

  Ben je aangemeld, maak je zelf kenbaar en laat weten welke vraag je hebt of waar je meer over zou willen weten.

  Alleen meelezen mag natuurlijk ook 😉

 • Het zat er al een tijdje aan te komen, maar op 18 augustus 2020 is de E2EE (End-to-End encryptie) beschikbaar gekomen. Het is nu mogelijk om je data encrypted op te slaan. Je kunt op basis van een map aangeven dat je deze wilt encrypten. De data wordt dan ge-encrypt waarbij de sleutel lokaal op je apparaat wordt opgeslagen. Je kunt deze encrypted data vervolgens alleen nog raadplegen via de ingestelde apparaten.

  Op dit moment is het niet mogelijk om de encrypted data te delen met anderen (via een deellink), daar wordt wel aan gewerkt.

  Lees hier de uitgekomen blog over de encryptie of kijk op de Encryptie pagina van Nextcloud voor uitgebreide informatie over de werking.

 • Je ziet het vaak voorbij komen, een online formulier of enquete die je kunt invullen. Geheel digitaal, papier en pen is niet nodig. Nextcloud heeft ook hier inmiddels een app voor beschikbaar.

  Met de Forms app kun je zelf formulieren maken en bepalen voor wie dit formulier beschikbaar is. Zet je het open voor iedereen (via een link) of beperk je het tot gebruikers van je Nextcloud instantie?

  Uiteraard wordt ook alle ingevulde data opgeslagen in je eigen cloud. Je kunt de data verzamelen door een csv export te maken, zodat je het in een spreadsheet kunt bekijken en verder verwerken.

  Voor meer info kijk je op de website van Nextcloud of vraag een gratis demo aan!

 • Als je veel gebruik maakt van Outlook is deze add-in interessant. Deze add-in zorgt ervoor dat je bijlagen niet meer fysiek hoeft toe te voegen aan je e-mails.

  Je kiest de bestanden van je Nextcloud omgeving die je wilt toevoegen en vervolgens worden deze door middel van een link toegevoegd aan je e-mail. De ontvanger kan door op de link te klikken de bestanden bekijken.

  Dit zorgt ervoor dat bestanden op een veilige manier verstuurd kunnen worden via e-mail, ook wel secure mail genoemd.

  Lees de blog op de Nextcloud website voor meer informatie

 • Wil je klanten zelf hun afspraken laten inplannen? Nextcloud biedt sinds kort de Afspraken app. Je kunt blokken instellen waar binnen afspraken mogen worden ingepland. De klant kan vervolgens via een link (die je bijvoorbeeld aanbiedt op je website) de afspraak inplannen.

  Voor meer informatie, kijk op de website van de ontwikkelaar.

Voor wie

 • Werken zonder papier is efficiënt, overzichtelijk, toegankelijk en duurzaam. Hoe slim is dat? Samen met Nextcloud in de cloud aan het werk zijn, betekent dat alle documenten in een duidelijke structuur en op een overzichtelijke en veilige plek zijn opgeslagen.

  Lees meer over papierloos werken met Nextcloud

Veel gestelde vragen

 • Nextcloud is de online opslaglocatie van je data. Dit betekent dat je er vanaf ieder apparaat (laptop, pc, telefoon, tablet, etc.) bij kunt. Voor ieder apparaat is er een app te installeren zodat je toegang hebt tot je eigen data.

  Naast de opslag, synchronisatie en het delen van data biedt Nextcloud nog veel meer functionaliteit in het kader van online samenwerken. Op de pagina met Functies vind je een overzicht van een deel van de mogelijkheden.

 • Vanaf ieder apparaat kun je bij je data, omdat het online opgeslagen is.

  Werk je graag alleen in de webbrowser zodat je data niet op een apparaat opgeslagen hoeft te worden dan kan dat. Werk je liever (offline) op je pc/laptop, dat is ook geen probleem. Iedere keer als je een bestand gewijzigd hebt wordt dit direct bijgewerkt in de centrale opslaglocatie. Zo heb je altijd op alle apparaten de actuele versie bij de hand!

  Ben je geïnteresseerd maar wil je eerst graag meer weten, kijk dan op https://nextcloud.com of vraag een demo aan!

 • Je kunt Nextcloud qua functionaliteit vergelijken met de (public) clouds zoals Microsoft, Google en Dropbox die leveren. Het belangrijkste verschil is echter dat je met Nextcloud exact weet waar je data staat én wie er bij kan. Je privacy is daarmee beter geborgd.

  Voor organisaties die twijfelen of ze hun data in "de cloud" willen zetten is de stap gemakkelijker te maken, omdat het letterlijk dichterbij huis blijft en je weet wie je data beheerd. Voor de opslag van de data werkt DataCave samen met The Good Cloud.

  DataCave zorgt voor het advies, de implementatie en ondersteuning. The Good Cloud draagt zorg voor het technische beheer, updates en de hosting.

 • Tegenwoordig werken veel organisaties online. Dat biedt onder andere het voordeel dat je onafhankelijk bent van locatie en apparaat. Nextcloud voorziet in veel verschillende functionaliteiten (apps) die van pas komen bij het online samenwerken.

  Denk bijvoorbeeld aan de opslag en het delen van data, maar ook het vastleggen van aantekeningen(Notes) of het bijhouden van activiteiten die uitgevoerd moeten worden binnen een bepaald project(Deck/Task).

  Nextcloud biedt ook een Online Office applicatie. Je kunt dan vanuit je webbrowser werken aan tekst documenten en spreadsheets. Dit kan alleen of tegelijk met meerdere mensen.

  Wil je snel met elkaar communiceren via chat, spraak of video, ook daarvoor biedt Nextcloud een applicatie(Talk).

  Wil je meer weten? Kijk bij de Functies of maak een afspraak voor een demo.

 • Maak je gebruik van Nextcloud en loop je aan tegen vragen, problemen of heb je een verzoek voor wijziging of nieuwe functionaliteit? Je kunt daarvoor op verschillende plekken terecht.

  Om te beginnen kun je uiteraard contact opnemen met DataCave, DataCave helpt je graag en kan je waar nodig doorverwijzen. Wil je het liever zelf oppakken dan kun je terecht op het gebruikersforum van Nextcloud, waar je kunt kijken in bestaande discussies of zelf een discussie kunt starten.

  Nextcloud is een open source product, dat betekent dat iedere programmeur wijzigingen kan aanbrengen aan de software. Daardoor is er een grote groep aan programmeurs, waar je vaak ook direct mee in contact kunt komen. Ben je wat technischer ingesteld en/of heb je een verzoek voor een wijziging of nieuwe functionaliteit? Dan kun je daarvoor terecht bij Github, daarin werken de programmeurs van de apps.