In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Nextcloud Expertisecentrum

Jij wilt online samenwerken met de zekerheid van offline privacy, alle bestanden terugvinden op één plek, super snel veel én grote bestanden delen, en je data de baas te blijven.

Ontmoet Nextcloud, dé oplossing.

Nextcloud versies

  • Hub 7 is gericht op veel uitbreiding en verbetering van bestaande Nextcloud functionaliteiten. Opnieuw meer integratie mogelijkheden tussen verschillende apps, een grote technische verbetering voor Files wat het gemakkelijker maakt om dit in de toekomst uit te breiden met nieuwe functies en heel veel andere uitbreidingen in verschillende apps.

    Zoeken in Nextcloud

    Voorheen zat het zoekscherm in de rechter bovenhoek van Nextcloud, een relatief klein scherm voor zowel het zoeken als de weergave van de zoekresultaten. In deze versie is het zoekscherm prominenter in beeld. Het zoekscherm is groter en duidelijker geworden. Het is een globale zoekfunctie, dat betekent dat veel data doorzocht wordt zo kun je onder andere je files, tags, contacten, talk, deck, notes, mail, collectives en tabellen laten doorzoeken. Met filters geef je aan als je bepaalde data wilt uitsluiten.

    Afwezigheidsmelding

    De afwezigheidsmelding is in deze versie van Nextcloud uitgebreid naar een globale functie. Dit betekent dat als je je afwezig meldt via de instellingen, dit zichtbaar is in verschillende apps. Je geeft een periode op, een korte en een lange omschrijving. Je afwezigheid wordt vervolgens gemeld in Talk en de Kalender, bij de mail app wordt je afwezigheid als auto-responder ingesteld. Op de mails die je ontvangt wordt dan automatisch gereageerd met de afwezigheidsmelding.

    Nextcloud Files

    Nextcloud is ooit gestart met de Files app, voor het uploaden, synchroniseren, beheren en delen van je mappen en bestanden. Deze app is volledig opnieuw gebouwd. Dit is vooral een technische verbetering die je aan de voorkant niet gelijk kunt zien. Grote voordelen van deze herbouw is dat de Files app een stuk sneller is geworden én het eenvoudiger is om de Files app uit te breiden met nieuwe functies. In deze versie zijn ook gelijk een aantal zichtbare veranderingen gedaan. Er is gewerkt aan consistentie van de verschillende schermen, vernieuwde iconen, meer acties mogelijk bij een selectie, vernieuwd tags scherm en bepaalde instellingen zoals het sorteren worden nu onthouden.

    Tot slot is het nu mogelijk om direct online PDF bestanden in te vullen en te bewerken. Het aangepaste bestand kun je vervolgens weer opslaan in Nextcloud. Dit maakt het bijvoorbeeld heel eenvoudig om een pdf formulier in te vullen met de gevraagde gegevens of een handtekening te zetten met de tekenfunctie.

    Nextcloud Office

    Office is uitgebreid met de mogelijkheid om QR codes aan te maken en toe te voegen in documenten. In spreadsheets is het nu mogelijk om conditionele opmaak toe te voegen.

    Sinds Notes een aantal versies geleden toegevoegd is aan de Nextcloud Office suite wordt deze app ook steeds meer geïntegreerd in lijn met bestaande apps. Vanaf nu is het ook bij notities mogelijk om het activeiten, delen en versie scherm erbij te pakken.

    Collectives is uitgebreid met de mogelijkheid voor het weergeven op een volledig scherm, herordenen van pagina's en een recente pagina's widget in het Dashboard van Nextcloud.

    Nextcloud Groupware

    Bij een contact kun je nu zien welke data gedeeld is onderling, zo kun je zien of er Files, Deck kaarten, Talk chats of Agenda item's gedeeld zijn.

    In de Mail app kan nu gezocht worden in de body van Priority mails. Dit kun je zelf aan- en uitzetten via de instellingen in de Mail app. Bij de sortering is het nu mogelijk om deze om te draaien zodat je kunt kiezen om een overzicht van je mails te hebben van oud naar nieuw of van nieuw naar oud. Tot slot is de SmartPicker nu ook toegevoegd aan de Mail app.

    Deck is uitgebreid met een cover foto, een vinkje om de kaart op afgerond te zetten en er zijn keyboard shortcuts toegevoegd om Deck snel te kunnen bedienen met je toetsenbord.

    Nextcloud Talk

    Veel nieuwe toevoegingen in Talk zijn voortgekomen uit wensen van gebruikers. Hieronder een opsomming van wat nieuw is in Talk:

    • de spreker is nu altijd in beeld, ook bij het delen van het scherm
    • bij een opname wordt van alle deelnemers akkoord gevraagd om deel te nemen. Een deelnemer kan niet meedoen aan het gesprek als er geen akkoord is voor opname
    • het is nu mogelijk om deelnemers uit te nodigen via een telefoonnummer, hiervoor is wel een SIP lijn nodig
    • een gast wordt actief gevraagd om een naam op te geven bij de start van het gesprek
    • als je gebeld wordt krijg je voortaan een melding in beeld om direct deel te nemen aan het gesprek
    • tijdens een gesprek kun je nu emoticons toevoegen die bewegen over het beeld
    • de "note to self" optie maakt het gemakkelijk om snel opmerkingen te noteren tijdens het gesprek. Deze worden verzameld in een "note to self" chat.

    En verder

    • apps in het menu kunnen nu van volgorde gewijzigd worden, de admin kan ook een aantal apps in een standaard volgorde zetten zodat het voor alle gebruikers hetzelfde is
    • opmerkingen en activiteiten zijn nu samengevoegd in het zijscherm bij Files
    • AI model uitbreiding
    • de mogelijkheid om limieten in te stellen op het gebruik van AI
    • de Photos app bieddt nu ondersteuning van Live Photo op iOS en kan nu EXIF metadata uitlezen en tonen

    Lees de Nextcloud Blog voor alle informatie, kijk de hele video terug met de aankondiging van Hub 7 (of via YouTube) en feature video's.

  • Nextcloud wordt steeds slimmer! In Hub 6 is de AI assistent geïntroduceerd. Enkele versies geleden zijn de eerste AI functies toegevoegd aan Nextcloud. In zekere zin staat Nextcloud op gespannen voet met AI en hoe dit toegepast wordt, maar Nextcloud realiseerd zich ook dat dit soort functionaliteit nodig is om een goed alternatief te kunnen zijn voor BigTech cloudoplossingen. Uiteraard wordt AI op een andere manier binnen Nextcloud toegepast als dat we gewend zijn bij andere publieke cloudoplossingen. Dat betekent dat alle data lokaal gehouden wordt tenzij je expliciet kiest voor een AI onderdeel wat data op andere servers zet.

    De toevoeging van AI zorgt er voor dat Nextcloud slimmer wordt, je nóg meer kan helpen en werk uit handen neemt.

    Nextcloud assistent

    Met Nextcloud assistent biedt Nextcloud nu een 100% lokale AI assistent. Dat betekent dat de data niet meer de server verlaat en daarmee altijd lokaal blijft!! Nextcloud assistent is altijd direct binnen handbereik via het ster-icoon. In eerste instantie zal de assistent beschikbaar zijn in Text, Mail en Talk. Nextcloud assistent kan je dan ondersteunen met het maken van samenvattingen en het beantwoorden van vragen.

    Nextcloud files - toegang en delen verbeterd

    De nieuwe bestandsselectie weergave geeft een sterk verbeterde manier om een bestand op te zoeken én te selecteren. Deze bestandsselectie kom bijvoorbeeld in beeld bij het delen van bestanden via een Talk gesprek. Je hebt de mogelijkheid om via favorieten of recente bestanden snel het juiste bestand te kiezen. De gebruikte sortering en laatste maplocatie waar je geweest bent wordt onthouden. Dit helpt allemaal om vlot bij het juiste bestand uit te komen.

    Bestandsversies bestaan al heel lang in Nextcloud. Hub 6 heeft nu de mogelijkheid om versies met elkaar te vergelijken. Je kunt bij een eerdere versie er voor kiezen om deze te vergelijken met de huidige versie, zo zie je in 1 oogopslag wat de verschillen zijn, overzichtelijk naast elkaar weergegeven. Verder is het gemakkelijker geworden om een eerdere versie te bekijken.

    Als je de Nextcloud versie van nu vergelijkt met een aantal jaren geleden dan zie je dat Nextcloud vele malen gebruiksvriendelijker is geworden. Ondanks dat Nextcloud vaak veel nieuwe functies toevoegd, blijft er aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid van bestaande functionaliteiten. Een voorbeeld hiervan is het delen van bestanden. Tot nu toe was het zo dat je bij het delen van bestanden het daadwerkelijk delen van het bestand, een wachtwoord toevoegen, een vervaldatum instellen en hierbij een opmerking toevoegen als losse acties moest uitvoeren. Nu zijn deze verschillende acties samengevoegd. Dat betekent dat je ze tegelijk kunt instellen en daarna pas klikt op het daadwerkelijk opslaan van de deelinstellingen. Het lijkt een relatief kleine wijziging, maar het bevordert het gebruikersgemak van het delen van bestanden enorm.

    Nextcloud Office

    Tables bieden nu de mogelijkheid om views aan te maken. Een view is een andere weergave van een tabel. Je kunt een view, net zoals een tabel, delen met andere personen. Dat geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een volledige tabel te delen met je directe collega's van dezelfde afdeling en een specifieke view van die tabel met de rest van de organisatie. In de view maak je dan een selectie van een aantal kolommen die de rest van de organisatie mag zien. De kolommen die niet in de view toegevoegd zijn, zijn alleen te zien door de personen die toegang hebben tot de volledige tabel. Je kunt een view ook delen via de Smart Picker. Verder kun je nu linken naar vele soorten content binnen Nextcloud, zoals: chat rooms en berichten in Talk, agenda's en agenda items, online video's en locaties.

    Binnen Collectives heeft iedere Collective die je aanmaakt nu een eigen landingspagina. Deze geeft je een goed overzicht van alle pagina's waar het laatst aan gewerkt is, wie toegang heeft tot de collective en nog veel meer. Het beheren van leden is vereenvoudigd via een pop-up en het is nu mogelijk om pagina's te restoren. Als je dus per ongeluk een pagina verwijderd hebt is deze vanaf nu snel terug te halen.

    Remind me!

    Een schijnbaar eenvoudige maar een erg handige functie als je het druk hebt, is de mogelijkheid om later herinnerd te worden aan een bericht. Je kunt een herinnering toevoegen aan bijvoorbeeld e-mails, Talk berichten en zelfs een bestand of map. Super handig om berichten of uit te voeren werk niet te vergeten op momenten dat het je even niet uit komt.

    Talk

    In de nieuwe versie van Talk wordt de spreektijd per deelnemer bij gehouden, zo kun je zien wie er lang aan het woord is geweest en wie korter. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om deelnemers die korter gesproken hebben een keer extra het woord te gunnen. Als je veel aan het bellen bent via Talk wil het weleens voorkomen dat je de tijd vergeet. Talk heeft nu een functie ingebouwd waarbij na 1 uur een melding wordt gegeven dat het gesprek een uur heeft geduurd. Het geeft je de aanleiding om een call op tijd te beëindigen en zo je werk efficiënt te houden.

    Andere nieuwe functies zijn het filteren op ongelezen berichten, meldingen van nieuwe deelnemers worden nu samengevoegd, voortaan kun je gebruik maken van opmaak mogelijkheden in de chats, vermeld acties in de chat met het woord "todo" of "task" voorafgaand aan de actie dan krijg je na het beëindigen van de chat een complete takenlijst en een nieuwe zoekbalk voor het zoeken naar publieke gesprekken.

    En verder

    • SmartPicker is weer uitgebreid met nieuwe mogelijkheden zoals het maken van een snelle schets
    • Contact zoeken door te klikken op de avatar/icoon van een gebruiker is op steeds meer plekken mogelijk, zo kom je snel in contact via Talk of Mail.
    • Bij het aanmaken van een Talk ruimte via een agenda afspraak worden nu ook de titel en de omschrijving voor de Talk ruimte ingevuld. Deze worden overgenomen uit de agenda afspraak. Verder worden de genodigden toegevoegd als deelnemers aan de Talk ruimte.
    • In de Mail app wordt spam nu automatisch in de spam map geplaatst en kun je verwijderde bestanden automatisch na een ingesteld aantal dagen definitief uit de prullenbak laten verwijderen.
    • Met de Deck Card Picker kun je nu eenvoudig vanuit Talk, Office, Notes en meer plekken een Deck kaart aanmaken via deze nieuwe Smart Picker.
    • Mobiele clients - editing on the go!

    Lees de Nextcloud Blog voor alle informatie, kijk de hele video terug met de aankondiging van Hub 6 (of via YouTube) en de feature video's.

  • Het hoofd thema van Hub 5 is AI. Nextcloud biedt AI functionaliteit waarbij alle data binnen de eigen Nextcloud server blijft. Volgens de standaard van Nextcloud hoeft de data niet gedeeld te worden met andere diensten om de AI functionaliteit te gebruiken. AI wordt vooral aangeboden via de Smart Picker functie die op steeds meer plekken in Nextcloud is te gebruiken.

    In Hub 5 zijn bestaande functies verbeterd en een aantal nieuwe toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn: een slimme Inbox in de Mail app, gezichts- en objectherkenning in Foto's, Afbeelding generatie, Vertaling via Nextcloud Translate, etcetera.

    Groupfolders

    Alle bestanden die opgeslagen worden in Nextcloud zijn automatisch opgeslagen bij de gebruiker, de gebruiker is de eigenaar van de bestanden. De app Groupfolders geeft de mogelijkheid om een groep gebruikers eigenaar te maken van de bestanden in plaats van een individuele gebruiker. Voorheen was het zo dat een Groupfolder alleen gekoppeld kan worden aan een Gebruikersgroep, deze wordt beheerd door de beheerder van de omgeving. Nu in Hub 5 is het mogelijk om ook een Circle toe te voegen aan de Groupfolder. Circles kunnen door gewone gebruikers worden aangemaakt en beheerd, dit geeft veel meer flexibiliteit en gemak voor de gewone gebruiker.

    Tags

    Het is al langer mogelijk om Tags toe te voegen aan bestanden. In Hub 5 is dit verder uitgebouwd. Het is nu mogelijk om tags eenvoudig toe te voegen aan een selectie bestanden en de weergave van de tags is verbeterd.
    Verder zijn de tags nu ook beschikbaar in de mobile apps.

    Tags kunnen gebruikt worden om op te zoeken, maar ook voor het automatiseren van een workflow en het beveiligen van bestanden zijn tags belangrijk. Deze functies zijn namelijk gebaseerd op de tags die aan bestanden toegewezen zijn.

    Client updates

    In de mobile clients voor iOs en Android zijn de weergave van bestanden, video's en afbeeldingen verbeterd. In de Desktop client is een geautomatiseerde file lock toegevoegd. Dit houdt in dat als er gewerkt wordt in een bestand via de webbrowser, dit bestand gelocked zal worden in de Desktop app. Een gebruiker die lokaal werkt kan het bestand dan op dat moment niet aanpassen.

    Op alle clients is het nu mogelijk om bestanden en mappen te delen die beveiligd zijn met End-to-End encryptie. Het is nu ook mogelijk om een file-drop link aan te maken op mappen die hiermee beveiligd zijn.

    Talk

    In Nextcloud Talk zijn verschillende nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Zo kun je nu zien wie er een bericht aan het typen is, is het mogelijk om een icoon toe te voegen aan een chat group en kun je een mention toevoegen voor een groep.
    Met behulp van AI is een vertaalfunctie toegevoegd. Dit geeft je de mogelijkheid om tekst die je via chat ontvangt te vertalen zodat je het eenvoudiger kunt lezen.

    Bij een videocall is het nu mogelijk om een eigen achtergrond toe te voegen in plaats van de blur functie, je kunt reageren via een emoji tijdens de call en het is mogelijk om een transcriptie te maken van wat er besproken is in de videocall. De transcriptie wordt gemaakt op basis van de opname van de call.

    Nextcloud Groupware

    Groupware bestaat uit de apps Mail, Kalender en Contacten. Deze apps hebben verschillende nieuwe functies en uitbreidingen gekregen. Zo kun je nu automatisch een Talk gesprek laten toevoegen als iemand een afspraak met je wil maken. Er is een overzicht toegevoegd van vakantie kalenders uit diverse landen. Je kunt zo eenvoudig en snel een vakantiekalender toevoegen in plaats van dat je hier zelf naar moet gaan zoeken.

    In Contacten zijn alle contacten toegevoegd die binnen Nextcloud bekend zijn als gebruiker, zo kun je naast je externe contacten ook nu je collega's vinden en benaderen via de contacten app. Verder is de layout van de Contacten app veranderd.

    Voor de Mail app is het nu mogelijk om place holders in te zetten bij de auto-responder, je kunt het scherm om een nieuwe mail op te stellen verkleinen zodat je tussendoor ook andere mail kunt lezen en je kunt een mail omzetten in een Deck kaart of taak.

    Verder:

    • De Tables app die in Hub 4 is geïntroduceerd is verder uitgebreid met nieuwe mogelijkheden
    • Nextcloud werkt samen met hun partner Sendent aan verdere integratie met Microsoft Outlook en Teams. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om samen te werken met bedrijven die Microsoft gebruiken en het maakt het ook gemakkelijker voor grotere bedrijven om gefaseerd over te stappen naar Nextcloud.
    • In Nextcloud Office is het nu mogelijk om een mention toe te voegen, te linken naar bestanden via de Smart Picker en er zijn nieuwe templates toegevoegd.
    • Nextcloud Text beschikt nu ook over de mogelijkheid voor het vertalen van tekst. Text wordt gebruikt in onder andere Deck, Collectives en Notes, in al deze apps kunnen nu teksten worden vertaald.
    • Een nieuwe layout voor Nextcloud Notes
    • Voor Collectives is encryptie toegevoegd

    Lees de Nextcloud Blog voor alle informatie, kijk de hele video terug met de aankondiging van Hub 5 (via YouTube) en de feature video's

  • Nextcloud Hub 4 is uitgekomen met onder andere een aantal geweldig mooie toevoegingen aan Talk zoals "breakout rooms" en het opnemen van gesprekken. Natuurlijk is er veel meer nieuws te delen over Hub 4. Zo is er een enorme stap gezet met de integratie van AI, is Nextcloud Tables toegevoegd voor het maken van tabellen met data zoals bekend van SharePoint en is Nextcloud Notes voortaan standaard onderdeel van Nextcloud.

    Nextcloud Talk

    Twee functies die nog in Nextcloud ontbraken, maar wel veelvuldig beschikbaar zijn bij andere videobel diensten zijn "breakout rooms" en het opnemen van gesprekken. In de nieuwe versie van Nextcloud Talk zijn onder andere deze twee functies toegevoegd.

    De breakout rooms functie geeft onder andere de moderator de mogelijkheid om de deelnemers naar wens in te delen in een ruimte, een bericht te sturen voor een, enkele of alle ruimtes en zelf ook deel te nemen aan een willekeurige ruimte.

    Als moderator kun je eenvoudig een opname van het gesprek starten, na afloop krijgt de moderator een melding om de opname te delen met iedereen of alleen voor de moderator beschikbaar te maken.

    Tot slot is Nextcloud gestart met de ontwikkeling van een Desktop app van Talk, hiervan is nu een beta versie beschikbaar. Opnieuw een geweldige ontwikkeling waar veel vraag naar is!

    Smart Picker

    De nieuwe functie "Smart Picker" maakt gebruik van AI techniek en is op veel plekken in Nextcloud in te zetten. Smart Picker is onder andere beschikbaar in Nextcloud Talk, Deck, Mail, Notes, Text, Collectives en Office.

    Maar wat kun je nu met Smart Picker ? De functionaliteit geeft je verschillende opties zoals "Speech-to-text", Image generation en ChatGPT text generation. Nextcloud is zich bewust van de risico's van AI, maar ziet ook de voordelen en gemak dat het kan bieden. AI wordt daarom ook op een transparante manier geïntegreerd in Nextcloud. Uiteindelijk is de keuze aan de gebruiker of je het wilt gebruiken of niet.

    Naast de genoemde functies biedt Smart Picker de mogelijkheid om snel iets te kunnen delen. Denk hierbij aan delen van een Deck board/kaart/comment, Nextcloud Table, een Map locatie, kownledge pagina van Collectives, delen van Files, video's van Peertube, delen van GIFs, delen van Mastadon profiel, delen van films via The Movie Database, vertalen via Nextcloud Translate (via DeepL).

    Nextcloud Tables

    Een open source alternatief voor het opslaan van gestructureerde data zoals Share Point biedt, ontbrak nog in Nextcloud. Met Hub 4 is dit ook toegevoegd aan Nextcloud. Via Smart Picker is het vervolgens ook mogelijk om Tables te delen op diverse plekken binnen Nextcloud.

    Nextcloud Notes

    Deze Notes app bestaat al lange tijd, maar was nog niet standaard onderdeel van Nextcloud. Daarbij moest je betalen voor de Android en iOS app. Vanaf Hub 4 is Notes standaard onderdeel geworden van Nextcloud en zijn de mobiele apps gratis. Nextcloud Notes maakt gebruik van Nextcloud Text en biedt je zo alle mogelijkheden die Nextcloud Text ook heeft. Opnieuw een mooie toevoeging aan het rijtje standaard Nextcloud apps.

    Verder ...

    • versiebeheer in Nextcloud Files heeft vanaf nu de mogelijkheid om een bepaalde versie een naam te geven, zo is het duidelijker om welke versie het gaat. Tegelijk is het eenvoudiger geworden om te kiezen tussen het terugzetten of downloaden van een versie.
    • virtual files is nu ook te gebruiken voor de Desktop app op MacOS, hiervan is nu een beta versie beschikbaar
    • heb je E2EE aan staan, dan kun je voortaan weer bestanden delen met anderen
    • het is nu mogelijk om gedeelde mailboxen in te stellen via de Mail app
    • bij het aanmaken van een agenda item kun je bijlagen toevoegen
    • in Nextcloud Text (en daarmee ook andere apps die dit gebruiken zoals Collectives en Notes) kun je nu realtime samenwerken met elkaar

    Wil je zelf mee ontwikkelen aan functionaliteit voor Nextcloud ? Kijk dan op de website van het Developer Program https://nextcloud.com/developer/ hier staat steeds meer informatie en uitleg over het bijdragen aan de Nextcloud ontwikkeling.

    Lees de Nextcloud Blog voor alle informatie en kijk de hele video terug met de aankondiging van Hub 4 (of via YouTube)

  • 1 en 2 oktober 2022 is Nextcloud Hub III (versie 25) gepresenteerd op de Nextcloud conferentie. Met een grote update van Photo's en daarnaast uitbreidingen van onder andere Mail, Talk, Collectives en Office.

    Photo's 2.0

    De al veel langer bestaande Photo's app heeft een grote update gekregen. In deze versie worden de foto's in een vernieuwde layout weergegeven en bestaat de mogelijkheid om je foto's te groeperen in mappen. Het extra voordeel van de mappen is dat je ook mappen kunt delen via een link met anderen. Andere personen kunnen zo de foto's bekijken, maar ook zelf foto's toevoegen. Voorheen moest je foto's uploaden via de bestanden, maar nu kun je foto's direct uploaden in de foto's app. Tot slot kun je de foto's online bewerken. Met Photo's 2.0 heeft Nextcloud een aantal belangrijke verbeteringen aangebracht in een app waar veel potentie in zit.

    Performance

    In iedere Nextcloud versie is er ook aandacht voor de snelheid van Nextcloud. Het succes van een dienst als Nextcloud staat of valt bij het soepele gebruik. Snel en eenvoudig navigeren, zoeken en andere acties uitvoeren. Nextcloud heeft in deze nieuwe versie snelheidsverbeteringen aangebracht in het overzicht van laatst gewijzigde bestanden, het uitvoeren van zoekopdrachten, de verbinding met de telefoon apps en gezichtsherkenning. De gemiddelde laadtijd van een pagina is met 25% afgenomen, een mooie score!

    Mail

    Als uitgenodigd wordt voor een afspraak ontvang je hiervan vaak een uitnodiging via de e-mail. Tot op heden zat deze als bijlage in de Mail app in Nextcloud en moest je deze apart openen om de afspraak toe te voegen aan de agende. Met deze nieuwe versie krijg je de uitnodiging gelijk in de mail te zien en kun je direct de keuze maken om de afspraak wel of niet te accepteren. Meer gebruiksgemak en sneller uit te voeren. Een afbeelding toevoegen aan een handtekening, een autoresponder instellen voor je afwezigheid en snelkoppelingen naar acties als favoriet maken en verwijderen zijn een aantal van de andere veranderingen in de Mail app.

    Clients

    De desktop app van Nextcloud biedt je sinds enige tijd de mogelijkheid voor "Virtual Files". Hierbij krijg je een overzicht te zien van je bestanden op je lokale pc, maar worden alle bestanden niet automatisch gedownload. In de nieuwe versie van de desktop app krijg je bij deze "Virtual Files" ook thumbnail te zien, die ontbrak tot nu toe nog. Met het tonen van de thumbnail heb je een beter beeld van welke bestanden je voor je ziet. De dashboard widgets die je zit na het inloggen in Nextcloud op de webbrowser zijn nu ook te gebruiken als widget op je mobiele telefoon. Zo kun je informatie snel zichtbaar en toegankelijk hebben op je telefoon door een widget te plaatsen. Daarnaast zijn er verbeteringen in de Android en iOS app op het gebied van weergave van foto's en de zoekfunctie.

    Talk

    Iedere nieuwe versie van Nextcloud biedt altijd een aantal veranderingen in Talk. Dat is ook in deze versie het geval. Je kunt nu een gesprek starten of een bericht sturen zonder dat mensen daarvan een melding krijgen. Dat kan handig zijn als niet iedereen bij het gesprek aanwezig hoeft te zijn, je stuurt dan alleen de personen die aanwezig moeten zijn een melding. Als je een bericht wilt sturen, maar de andere deelnemers in het gesprek daarvan niet direct op de hoogte hoeven te zijn, kun je dat vanaf nu aangeven bij het plaatsen van het bericht. Verder kun je voortaan een bericht na verloop van tijd laten verdwijnen, werktijden instellen en direct vanuit het gesprek of chat een bestand aanmaken en delen met de deelnemers.

    En verder ...

    Veel andere apps hebben ook een update gekregen. Een aantal daarvan staan hier opgesomd:

    • Collectives heeft een sidebar gekregen met een lijst van de pagina's, iedere pagina kan een eigen icon krijgen waardoor deze beter herkenbaar is, het toevoegen van documenten is verbeterd en fulltext search toegevoegd.
    • Nextcloud Office biedt nu de mogelijkheid voor het toevoegen van eigen lettertypes en automatisch een watermerk toevoegen om ongewenste verspreiding van documenten te voorkomen
    • Diverse apps bieden extra intelligentie zo kun je gezichten en objecten laten herkennen op foto's, worden contacten voorgesteld waar je een bestand mee kunt delen en krijg je een lijstje met gerelateerde bronnen te zien bij apps als files, deck, agenda en talk. Deze extra intelligentie moet als ondersteuning bieden om je eenvoudig werk uit handen te nemen. Een belangrijke regel hierbij is dat alle intelligentie lokaal in de software wordt uitgevoerd.
    • In diverse apps worden nu previews gegeven als je een link toevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Text editor, Collectives en Talk.

    Nextcloud Hub III is vanaf half oktober beschikbaar voor iedereen!

    Wil je de presentatie terugkijken of de officiële blog van Nextcloud nalezen, kijk dan op de website van Nextcloud.

  • Nextcloud 24 is op 3 mei online gepresenteerd. De nieuwe release bevat weer volop uitbreidingen op de bestaande functionaliteit. Zoals altijd kun je alles weer teruglezen op de website van Nextcloud. Graag licht ik er een aantal zaken uit:

    Datamigratie

    Met de nieuwe export en import functionaliteit heb je de mogelijkheid om eenvoudig over te stappen van de ene Nextcloud provider naar de andere Nextcloud provider. Je maakt een export van al je data en importeert deze bij de nieuwe provider. Nextcloud biedt hiermee een functionaliteit die in de wereld van BigTech één van de zaken is die je daar vooralsnog niet tegenkomt. De mogelijkheid voor het veranderen van provider met behoudt van al je data. Op deze manier ben je altijd volledig zelf in controle over je data!

    Rechten specificeren bij het delen

    In voorgaande versies kon je bij het delen van mappen en bestanden kiezen voor readonly of bewerken. Vanaf versie 24 kun je het bewerken van bestanden specifieker instellen. Je kunt nu kiezen voor bewerken, verwijderen en uploaden. Zo kun je heel gericht aangeven welke rechten iemand heeft.

    Nextcloud Talk

    De mogelijkheid voor een snelle reactie op een bericht met een emoji is nieuw in Talk. Zo kun je vlot reageren op een bericht. Daarnaast zijn er uitbreidingen gedaan in de Desktop client. Je kunt nu een gesprek aannemen via de Desktop client en je kunt reageren op een bericht via de notificatie in de Desktop client.

    Collectives

    Een wiki binnen Nextcloud ontbrak lange tijd in Nextcloud, maar met Collectives heeft Nextcloud tegenwoordig ook deze functie aan boord. Sinds enige tijd wordt er aan deze app ontwikkeld en versie 24 zijn er weer mooie toevoegingen gedaan. De app is voor allerlei doeleinden te gebruiken. Eén van de toevoegingen in de laatste versie is de mogelijkheid om een pagina te delen via een link. Erg handig als je informatie wilt delen met externen. Lees deze blog op de website van Nextcloud voor een interview met de ontwikkelaars van deze app.

    Weer een nieuw stap in de Nextcloud toekomst!


    Bekijk de aankondigingsvideo en alle veranderingen in meer detail in de blog op de website van Nextcloud.

  • Opgedeeld in de blokken Nextcloud Files, Talk, Groupware en Office hield Nextcloud op 30 november een nieuwe product lancering. Het is de derde nieuwe versie van Nextcloud in 2021. Door de grote hoeveelheid veranderingen en toevoegingen heeft deze versie de naam "Nextcloud Hub II".

    Hieronder de opsomming van een aantal veranderingen.

    Nextcloud Files

    • Verrijk je profiel met meer informatie over jezelf
    • De desktop, Android en iPhone app zijn uitgebreid met extra deelmogelijkheden
    • Beheer je een grote Nextcloud omgeving? Dan kun je nu admin functies delegeren aan andere gebruikers. Je kunt groepen of gebruikers toegang geven tot specifieke beheerinstellingen
    • Opnieuw is er gewerkt aan het sneller maken van file uploads. Je kunt vanaf deze versie een bulk upload doen. Hiermee upload je meerdere bestanden in 1 upload actie via de desktop app.

    Nextcloud Groupware

    De apps Mail, Contacten, Agenda en Deck vormen tezamen Nextcloud Groupware.

    • De mail heeft een aantal kleine kleine verbeteringen en nieuwe functies gekregen
    • Via de Agenda is het nu mogelijk om een afspraak te laten maken. Je kunt in de agenda blokken markeren. Binnen deze blokken kunnen afspraken ingepland worden. Vervolgens deel je een link met je klanten of website bezoekers. Via deze link kunnen zij zelfstandig een afspraak met je inplannen.

    Nextcloud Talk

    • Bij het starten van een call krijg je voortaan eerst het instellingen scherm te zien voor geluid en video. Erg handig omdat je er nu bij aanvang op wordt geattendeerd om dit goed in te stellen.
    • Je kunt de achtergrond vervagen. Wat achter je te zien is zo minder goed zichtbaar. Met het oog op de privacy een erg fijne toevoeging.
    • De moderator van een call heeft nu meer mogelijkheden om de toegang tot de call goed te begeleiden. Er een aantal kleine uitbreidingen gedaan aan de lobby functie. Een van de aanpassingen is dat je bepaalde deelnemers alvast naar binnen kunt laten. Verder kun je aangeven of een deelnemer opties als de microfoon, camera en scherm delen mag gebruiken. Met het oog op een webinar waarin de meeste deelnemers alleen luisteren erg handig.

    Nextcloud Office

    In deze nieuwe versie is Nextcloud Office geïntroduceerd. Een Office variant die volledig gebaseerd is op Collabora, maar de naam Nextcloud Office heeft gekregen. Daarmee laat Nextcloud zien dat ze de integratie met Collabora vol aangaan. Collabora is naadloos samengevoegd met Nextcloud. Voorheen was duidelijk te zien dat je met 2 verschillende applicaties hebt te maken die samenwerken. Nu is Collabora volledig onderdeel geworden van Nextcloud.

    Nextcloud laat hiermee zien dat ze de voorkeur geven aan Collabora. Naast Collabora heeft Nextcloud integraties met OnlyOffice, Microsoft Online Server en Hancom. Deze integraties blijven gewoon bestaan.

    Een decentrale cloud

    Tot slot vertelde Frank Karlitschek (de oprichter van Nextcloud) over de reden waarom hij ooit gestart is met Nextcloud (voorheen Owncloud).

    • Tegelijk met deze nieuwe versie heeft Nextcloud ook nieuwe mogelijkheden gekregen om Nextcloud lokaal thuis of op kantoor te hosten. Daarvoor is het eenvoudiger gemaakt om Nextcloud te installeren, Nextcloud biedt nu een all-in-one pakket waarmee je snel en eenvoudig Nextcloud kunt installeren. Overigens is enige technische kennis hierbij nog steeds wel nodig.
    • Recentelijk heeft Nextcloud de mogelijkheid voor een backup geïntroduceerd. Hiermee kun je op verschillende manieren een backup maken. Je kunt de backup naar een andere Nextcloud omgeving zetten of op een externe data opslag. Daarbij is het mogelijk om de data geencrypt op te slaan en daarmee dus beveiligd tegen inzage door anderen.
    • Tot slot is in Nextcloud de ondersteuning voor Solid toegevoegd. Solid is opgericht door de bedenker van het World Wide Web. Dit project is erop gericht om het internet meer decentraal te maken. Belangrijkste drijfveer hierbij is dat je zelf in controle bent over je data. Je beslist zelf waar je data staat én wie er bij kan.


    Al met al een prachtige nieuwe Nextcloud release!


    Ben je benieuwd naar de aankondiging, bekijk dan hier de volledige video inclusief een Q&A na afloop.
    Wil je de veranderingen in meer detail lezen, lees dan de blog op de website van Nextcloud.

  • Met versie 22 bewijst Nextcloud opnieuw dat ze vol inzetten op diepe integratie van de verschillende functies. Met de mogelijkheid voor digitale ondertekening van documenten en de "approval" workflow voegt Nextcloud een 2-tal zakelijke toepassingen toe. Deze functies ontbraken tot nu toe, maar worden veel toegepast bij organisaties.

    Een andere interessante toevoeging is de mogelijkheid voor gebruikers om gebruikersgroepen aan te maken. Deze functionaliteit bestond al onder de naam "Circles", maar is nu als functionaliteit toegevoegd aan de standaard set van apps binnen Nextcloud. Circles is nu terug te vinden in de "Contacten" app. Met deze app kun je contacten beheren, je eigen persoonlijke groepen aanmaken en daarnaast nu ook gebruikersgroepen.

    Release 22 brengt daarnaast weer veel kleine verbeteringen en samenwerkingsmogelijkheden in onder andere de Talk, Deck, Agenda en Mail apps.

    Je kunt de volledige release nalezen via deze link op de website van Nextcloud.

    Met functies als het opnemen van een geluidsfragment, delen van je locatie en contactpersonen kan Talk eindelijk Whatsapp gaan vervangen voor chats binnen je organisatie. Meer informatie over de nieuwe versie van Talk is te vinden via deze link.

  • Tijdens een online live meeting is Nextcloud 21 gepresenteerd. In deze versie is veel aandacht besteed aan performance optimalisaties, het sneller laden van diverse onderdelen. Bijvoorbeeld bij het laden van bestanden en het ontvangen van meldingen. Verder zijn er in veel apps verbeteringen aangebracht zoals het gebruik van templates voor office documenten, de mogelijk voor de "hand opsteken" in Talk en drag 'n drop ondersteuning in de Mail app. In het kader van online samenwerken is de whiteboard app toegevoegd. Deze volledig nieuwe functionaliteit biedt de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier aantekeningen te maken voor jezelf of tijdens een videocall. Waar je in een fysieke meeting een whiteboard voor zou gebruiken, is deze app nu digitaal te gebruiken.

    Op de website van Nextcloud staat de update uitgebreid beschreven, kijk daarvoor op https://nextcloud.com/blog/nextcloud-hub-21-out-with-up-to-10x-better-performance-whiteboard-and-more-collaboration-features/

  • 3 en 4 oktober was de jaarlijkse Nextcloud conferentie, deze keer online vanwege Corona. Tijdens de openingskeynote werd Nextcloud versie 20 gepresenteerd. Versie 20 brengt wederom een aantal mooie nieuwe uitbreidingen.

    • dashboard; bij het openen van Nextcloud zie je voortaan een Dashboard met actuele meldingen. Je kunt zelf bepalen wat je in het dashboard wilt zien
    • voortaan kun je een status instellen (ben je online, offline of ergens druk mee?) zodat iedereen weet of je beschikbaar bent
    • de zoekfunctie is geoptimaliseerd en doorzoekt nu in alle onderdelen van Nextcloud. Je krijgt een lijst van zoekresultaten onderverdeeld in files, apps, etc.
    • in Nextcloud Talk is een bridge functie toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat je vanuit Talk o.a. kunt chatten met mensen die in Teams of Slack werken.
    • in het verlengde van de bridge functie zijn er ook integraties gemaakt met andere platformen zoals Google, Jira en Moodle
    • en daarnaast weer veel andere kleine uitbreidingen aan o.a. de Mail, Kalender en Files apps

    Voor een volledig overzicht kijk op: https://nextcloud.com/blog/nextcloud-hub-20-debuts-dashboard-unifies-search-and-notifications-integrates-with-other-technologies/

  • Versie 19 is uitgekomen in de "Corona tijd" en daarom gericht op het thuiswerken. Nextcloud kan bij uitstek goed ingezet worden bij het thuiswerken. Je documenten staan centraal opgeslagen en vanuit huis kun je daar eenvoudig bij. Juist in die situatie kun je de samenwerkings mogelijkheden van het platform zoals Online Office en het delen van bestanden tot het uiterste benutten.

    Deze versie brengt onder andere de volgende nieuwe mogelijkheden in je thuiskantoor:

    • inloggen zonder wachtwoord; door het aansluiten van een usb-stick op je computer ben je automatisch ingelogd
    • uitbreidingen op de beveiliging, zoals:
      • automatisch uitloggen (optioneel)
      • beperkingen op hergebruik van het wachtwoord
      • bij teveel foutieve inlogpogingen wordt je account geblokkeerd
      • beperkte geldigheid van een wachtwoord, daarna moet het wachtwoord worden gewijzigd
    • nieuwe versie van Nextcloud Talk, versie 9
      • verbeteringen in de kwaliteit van het gesprek
      • het grid-view is toegevoegd, waardoor je beter in beeld hebt met wie je aan het bellen bent
      • eenvoudiger bestanden delen via Talk tijdens een gesprek
      • je kunt nu met meer mensen tegelijk een gesprek voeren
    • en nog veel meer, voor een compleet overzicht kijk op https://nextcloud.com/blog/nextcloud-hub-brings-productivity-to-home-office
  • Op 17 januari stond er een aankondiging gepland van Nextcloud met bijzonder nieuws! Nextcloud gaat voortaan verder onder de naam Nextcloud Hub. De afgelopen jaren was al veel werk verzet om van Nextcloud een online samenwerkingsplatform te maken en niet alleen een file sync/share systeem. Maar vanaf versie 18 worden de (core) apps veel meer met elkaar geïntegreerd, dat is ook reden voor de naamswijziging.

    Het integreren van de apps biedt nog meer gemak en overzicht. Hieronder een aantal vernieuwingen in Nextcloud 18:

    • Files biedt nu meer gebruiksgemak, de mogelijkheid om bestanden over te zetten naar een andere gebruiker en een bestand te "locken" op het moment dat je er offline mee aan het werk bent
    • De Flow app geeft de mogelijkheid om zaken te automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch een bestand laten omzetten naar pdf of een notificatie sturen als een bestand gewijzigd is
    • OnlyOffice is voortaan als Online Office standaard beschikbaar binnen Nextcloud
    • De Foto's, Kalender, Mail en Talk app zijn sterk verbeterd en vernieuwd

    Voor het volledige overzicht van veranderingen kun je kijken op https://nextcloud.com/blog/the-new-standard-in-on-premises-team-collaboration-nextcloud-hub/

Uitgelicht

  • Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes, feitjes over Nextcloud of in een groep Nextcloud gebruikers vragen kunnen stellen?

    Meld je dan aan bij de LinkedIn groep "Nextcloud(ers) in Nederland".

    Ben je aangemeld, maak je zelf kenbaar en laat weten welke vraag je hebt of waar je meer over zou willen weten.

    Alleen meelezen mag natuurlijk ook 😉

  • Het zat er al een tijdje aan te komen, maar op 18 augustus 2020 is de E2EE (End-to-End encryptie) beschikbaar gekomen. Het is nu mogelijk om je data encrypted op te slaan. Je kunt op basis van een map aangeven dat je deze wilt encrypten. De data wordt dan ge-encrypt waarbij de sleutel lokaal op je apparaat wordt opgeslagen. Je kunt deze encrypted data vervolgens alleen nog raadplegen via de ingestelde apparaten.

    Op dit moment is het niet mogelijk om de encrypted data te delen met anderen (via een deellink), daar wordt wel aan gewerkt.

    Lees hier de uitgekomen blog over de encryptie of kijk op de Encryptie pagina van Nextcloud voor uitgebreide informatie over de werking.

  • Je ziet het vaak voorbij komen, een online formulier of enquete die je kunt invullen. Geheel digitaal, papier en pen is niet nodig. Nextcloud heeft ook hier inmiddels een app voor beschikbaar.

    Met de Forms app kun je zelf formulieren maken en bepalen voor wie dit formulier beschikbaar is. Zet je het open voor iedereen (via een link) of beperk je het tot gebruikers van je Nextcloud instantie?

    Uiteraard wordt ook alle ingevulde data opgeslagen in je eigen cloud. Je kunt de data verzamelen door een csv export te maken, zodat je het in een spreadsheet kunt bekijken en verder verwerken.

    Voor meer info kijk je op de website van Nextcloud of vraag een gratis demo aan!

  • Als je veel gebruik maakt van Outlook is deze add-in interessant. Deze add-in zorgt ervoor dat je bijlagen niet meer fysiek hoeft toe te voegen aan je e-mails.

    Je kiest de bestanden van je Nextcloud omgeving die je wilt toevoegen en vervolgens worden deze door middel van een link toegevoegd aan je e-mail. De ontvanger kan door op de link te klikken de bestanden bekijken.

    Dit zorgt ervoor dat bestanden op een veilige manier verstuurd kunnen worden via e-mail, ook wel secure mail genoemd.

    Lees de blog op de Nextcloud website voor meer informatie

  • Wil je klanten zelf hun afspraken laten inplannen? Nextcloud biedt sinds kort de Afspraken app. Je kunt blokken instellen waar binnen afspraken mogen worden ingepland. De klant kan vervolgens via een link (die je bijvoorbeeld aanbiedt op je website) de afspraak inplannen.

    Voor meer informatie, kijk op de website van de ontwikkelaar.

Voor wie

  • Werken zonder papier is efficiënt, overzichtelijk, toegankelijk en duurzaam. Hoe slim is dat? Samen met Nextcloud in de cloud aan het werk zijn, betekent dat alle documenten in een duidelijke structuur en op een overzichtelijke en veilige plek zijn opgeslagen.

    Lees meer over papierloos werken met Nextcloud

  • Als je samenwerkt met anderen komt het vast regelmatig voor dat je gegevens wilt delen of je wilt samenwerken aan een document. Nextcloud is daarvoor dé oplossing. De voortgang en openstaande taken van een project kun je toevoegen in Deck. Voor het vastleggen van notities maak je gebruik van de Notities app. Zo biedt Nextcloud verschillende oplossingen voor veel verschillende functies. Als je samen aan een document wilt werken maak je gebruik van het office pakket. Je kunt in de webbrowser gebruik maken van het office pakket en zo je documenten bewerken. Het is zelfs mogelijk om tegelijk aan het document te werken. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden, lees dan verder bij het overzicht van Functies

    Alle bestanden en gegevens zijn eenvoudig en snel beschikbaar via de webbrowser, daarnaast zijn er verschillende apps die je kunt installeren op je laptop, mobiele telefoon of tablet.

  • In het Onderwijs wordt volop gebruik gemaakt van software van Microsoft en Google. Beide bedrijven bieden hun diensten zeer goedkoop tot gratis aan voor onderwijs instellingen. Dit klinkt mooi, maar heeft ook een schaduwkant. Het is bekend dat verzamelen van data onderdeel is van het businessmodel van dit soort bedrijven. De kinderen worden zo op school al volledig gebonden aan Microsoft en Google.

    Gratis en gemak doordat alles volop met elkaar geïntegreerd is, dat is waar onze kinderen aan gewend raken. Terwijl er alternatieven zijn, waarbij géén geld wordt verdiend aan de data. Meer en vrije keuze in het onderwijs is belangrijk, sta je hierachter onderteken dan de petitie van CEDO (Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs) op petities.nl

    Nextcloud is zo'n alternatief. Is het gratis? Nee. Biedt het gemak? Ja zeker! Nextcloud is erg gemakkelijk en handig in gebruik. Het is wellicht niet op alle punten zo eenvoudig en met andere software geïntegreerd als Microsoft en Google, maar je weet exact wát er met je data gebeurd!

    Nextcloud biedt veel functies die ook voor het onderwijs relevant zijn en is inmiddels een goed alternatief voor de Microsoft en Google clouds.

Veel gestelde vragen

  • Nextcloud is de online opslaglocatie van je data. Dit betekent dat je er vanaf ieder apparaat (laptop, pc, telefoon, tablet, etc.) bij kunt. Voor ieder apparaat is er een app te installeren zodat je toegang hebt tot je eigen data.

    Naast de opslag, synchronisatie en het delen van data biedt Nextcloud nog veel meer functionaliteit in het kader van online samenwerken. Op de pagina met Functies vind je een overzicht van een deel van de mogelijkheden.

  • Vanaf ieder apparaat kun je bij je data, omdat het online opgeslagen is.

    Werk je graag alleen in de webbrowser zodat je data niet op een apparaat opgeslagen hoeft te worden dan kan dat. Werk je liever (offline) op je pc/laptop, dat is ook geen probleem. Iedere keer als je een bestand gewijzigd hebt wordt dit direct bijgewerkt in de centrale opslaglocatie. Zo heb je altijd op alle apparaten de actuele versie bij de hand!

    Ben je geïnteresseerd maar wil je eerst graag meer weten, kijk dan op https://nextcloud.com of vraag een demo aan!

  • Je kunt Nextcloud qua functionaliteit vergelijken met de (public) clouds zoals Microsoft, Google en Dropbox die leveren. Het belangrijkste verschil is echter dat je met Nextcloud exact weet waar je data staat én wie er bij kan. Je privacy is daarmee beter geborgd.

    Voor organisaties die twijfelen of ze hun data in "de cloud" willen zetten is de stap gemakkelijker te maken, omdat het letterlijk dichterbij huis blijft en je weet wie je data beheerd. Voor de opslag van de data werkt DataCave samen met The Good Cloud.

    DataCave zorgt voor het advies, de implementatie en ondersteuning. The Good Cloud draagt zorg voor het technische beheer, updates en de hosting.

  • Tegenwoordig werken veel organisaties online. Dat biedt onder andere het voordeel dat je onafhankelijk bent van locatie en apparaat. Nextcloud voorziet in veel verschillende functionaliteiten (apps) die van pas komen bij het online samenwerken.

    Denk bijvoorbeeld aan de opslag en het delen van data, maar ook het vastleggen van aantekeningen(Notes) of het bijhouden van activiteiten die uitgevoerd moeten worden binnen een bepaald project(Deck/Task).

    Nextcloud biedt ook een Online Office applicatie. Je kunt dan vanuit je webbrowser werken aan tekst documenten en spreadsheets. Dit kan alleen of tegelijk met meerdere mensen.

    Wil je snel met elkaar communiceren via chat, spraak of video, ook daarvoor biedt Nextcloud een applicatie(Talk).

    Wil je meer weten? Kijk bij de Functies of maak een afspraak voor een demo.

  • Maak je gebruik van Nextcloud en loop je aan tegen vragen, problemen of heb je een verzoek voor wijziging of nieuwe functionaliteit? Je kunt daarvoor op verschillende plekken terecht.

    Om te beginnen kun je uiteraard contact opnemen met Datacave, Datacave helpt je graag en kan je waar nodig doorverwijzen. Wil je het liever zelf oppakken dan kun je terecht op het gebruikersforum van Nextcloud, waar je kunt kijken in bestaande discussies of zelf een discussie kunt starten.

    Nextcloud is een open source product, dat betekent dat iedere programmeur wijzigingen kan aanbrengen aan de software. Daardoor is er een grote groep aan programmeurs, waar je vaak ook direct mee in contact kunt komen. Ben je wat technischer ingesteld en/of heb je een verzoek voor een wijziging of nieuwe functionaliteit? Dan kun je daarvoor terecht bij Github, daarin werken de programmeurs van de apps.

  • Nee, dat moet niet. Omdat het open source software is, is het zeker mogelijk om de hosting voor Nextcloud zelf te regelen. Als je op zoek bent naar een leverancier die dit voor je kan doen, dan kun je gebruik maken van de diensten van The Good Cloud.

    The Good Cloud heeft als doel een veilige cloud oplossing te bieden. Je data wordt opgeslagen op de eigen hardware van The Good Cloud. De hardware staat in een datacenter in Amsterdam en dus op Nederlandse bodem.

    Je hoeft niet bang te zijn dat ze jouw data gaan bekijken, analyseren of verkopen. Het verdienmodel van The Good Cloud is gebaseerd op de hostingdienst. Je betaald voor de dienstverlening en niet met je data.

    The Good Cloud maakt alleen gebruik van open source software, volop transparantie dus!