In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Forms

Komt het regelmatig voor dat je een formulier wilt laten invullen bijvoorbeeld voor een enquête of een aanvraagformulier? In Nextcloud kun je daar Forms gebruiken.

Een formulier maken

Je begint het aanmaken van een formulier met het schrijven van een titel en informatieve tekst. In de tekst kun je bijvoorbeeld het doel van het formulier beschrijven.

De vervolgstap is dat je vragen gaat toevoegen aan het formulier. Iedere vraag bestaat uit een titel en een type. Het type bepaald welk soort informatie ingevuld wordt.

Types waaruit je kunt kiezen zijn tekst, aanvinkvakjes, keuzelijsten, datum en tijd. Bij aanvinkvakjes en keuzelijsten vul je het lijstje in met de antwoorden die de persoon kan kiezen.

Je kunt vragen kopiëren en verwijderen. Per vraag geef je aan of die vraag verplicht beantwoordt moet worden of niet.

Delen met de doelgroep

Als het formulier klaar is wil je die natuurlijk delen met de mensen die het formulier mogen invullen. Die doelgroep kan bestaan uit een groep mensen die als gebruiker bekend zijn in Nextcloud. Maar je kunt het formulier ook laten invullen door mensen die geen gebruiker zijn in jouw cloud.

Wil je het formulier laten invullen door gebruikers dan deel je het formulier met de betreffende gebruikers of gebruikersgroepen. Als je het formulier wilt delen met andere mensen dan maak je een deellink aan.Deze link kun je met de mensen delen die je het formulier wilt laten invullen.

Bij het formulier geef je aan of de antwoorden anoniem blijven, of iemand meerdere reacties mag insturen en of er een vervaldatum is.

Wil je eenvoudig formulieren delen via een link en online laten invullen door de doelgroep?

Geïntereseerd om de opties te bespreken van Nextcloud? Datacave helpt je graag!

Vraag gratis demo aan Vragen? Zoek contact!

De resultaten bekijken en verwerken

Als het formulier is ingevuld kun je via Nextcloud Forms de resultaten bekijken. Je kunt de antwoorden bekijken in de Forms app. Daar zie je zowel een samenvatting als de individuele formulieren.

Je hebt de mogelijkheid om de antwoorden in een .csv bestand op te slaan. Dat is een handig formaat om de resultaten bijvoorbeeld in een spreadsheet-programma te bekijken en te verwerken.

Bij het opslaan kun je kiezen of je het bestand wilt downloaden op je pc of dat je het wilt opslaan in Nextcloud. Door het bestand direct op te slaan in je cloud voorkom je dat de gegevens op je eigen pc komen te staan. Voorál voor privacygevoelige gegevens is dat heel handig. Met het spreadsheet programma uit het online office pakket in Nextcloud kun je de gegevens dan verwerken.

Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig een mooie grafiek van de resultaten van je enquete.