In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Nextcloud uitbreiden

Nextcloud is een online samenwerkingsplatform en heeft enorm veel mogelijkheden. Als je op zoek bent naar een functionaliteit die je nog mist zijn er verschillende manieren om die functie toe te voegen aan Nextcloud.

App store

Nextcloud is opgebouwd uit verschillende apps en iedere app voegt een functionaliteit toe aan Nextcloud. Een aantal voorbeelden van apps zijn de agenda, contactpersonen en forms. Nextcloud heeft net zoals een smartphone een eigen app store.

In die app store kun je op zoek naar nieuwe apps, lezen wat je met de app kunt doen en de app installeren in je eigen cloud.

Apps hebben soms het kenmerk aanbevolen. De aanbevolen apps worden officieel door Nextcloud ondersteund. Deze apps worden bij elke update extra gecontroleerd op veiligheid. Nextcloud controleert periodiek op de veiligheid van álle apps.

Apps voor Android en iOS

Voor een aantal apps is een app beschikbaar voor een Android toestel, iPhone of iPad. Onder andere voor Deck, Passwords en Notities kun je een app installeren uit de app store van je telefoon.

Wil je Nextcloud uitbreiden met meer mogelijkheden?

Geïntereseerd om de opties te bespreken van Nextcloud? Datacave helpt je graag!

Vraag gratis demo aan Vragen? Zoek contact!

Koppeling met andere programma‘s

Verschillende programma‘s die geen onderdeel zijn van Nextcloud hebben wel een koppeling met Nextcloud. De data die je in zo‘n programma invult sla je dan op in Nextcloud. Het notitie programma Joplin is een voorbeeld hiervan.

Joplin is een notitie programma met allerlei mogelijkheden. Je kunt zelf kiezen waar je de notities wilt opslaan. Joplin heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om de notities direct op te slaan in je eigen cloud.

Zo kun je de notities schrijven in Joplin en heb je de data in je eigen cloud staan.

Kan ik ook zelf een app bouwen?

Zeker! Stel je bent programmeur of je kent een programmeur, dan kun je aan de slag om zelf een app te bouwen. Je voegt daarmee extra functionaliteit en mogelijkheden toe aan Nextcloud. Je bepaalt zelf hoe zo‘n app eruit ziet en wat je er precies mee kunt doen.

Je zou bijvoorbeeld een CRM app kunnen bouwen. Die app bewaart de bestanden - die geüpload worden - bij de bestanden in Nextcloud. De contacten worden opgeslagen in de contacten van Nextcloud en de gespreksmomenten leg je vast in de CRM app zelf. Op die manier heb je de app volledig ingebouwd in Nextcloud en een eigen functionaliteit toegevoegd, precies zoals jij het wilt hebben.

Als de app klaar is voeg je die toe aan de app store van Nextcloud. Omdat Nextcloud open source is, is het de bedoeling dat apps voor iedereen beschikbaar zijn.