In het Nextcloud expertisecentrum vind je nieuws, informatie en tips & tricks

Webmail

E-mail is nog altijd een onmisbaar onderdeel om samen te werken. E-mail is bekend bij iedereen en gemakkelijk in gebruik. Nextcloud geeft je met Talk, Deck en reacties op bestanden ook nog andere manieren om tijdens het samenwerken contact te hebben.

Om e-mail te kunnen gebruiken heb je altijd twee onderdelen nodig. Het eerste onderdeel is de e-mailserver. Die server zorgt voor het ontvangen, opslaan en versturen van e-mail. Het tweede onderdeel is de client, het e-mailprogramma. Je gebruikt de client voor het lezen, beheren en maken van e-mail.

Nextcloud heeft niet een e-mailserver, maar wel verschillende clients.

Keuze in e-mailprogramma's

Nextcloud heeft een eigen e-mailprogramma, dat heet Mail. Je kunt Mail gebruiken, maar zoals vaker bij Nextcloud is er een alternatief. Rainloop kun je namelijk ook gebruiken als e-mailprogramma.

Het verschil tussen Mail en Rainloop is dat Mail volledig geïntegreerd is met Nextcloud. Een voorbeeld hiervan is het kiezen van een ontvanger. In Mail kun je bij het aanmaken van een nieuwe e-mail de ontvanger kiezen vanuit je Nextcloud contactpersonen. Het is ook mogelijk om een Nextcloud gebruikersgroep te kiezen als ontvanger. De e-mail zal dan naar alle mensen gestuurd worden die in de gebruikersgroep zitten. Bij Rainloop kun je geen Nextcloud contactpersonen kiezen als ontvanger en vul je die handmatig in.

Ben je op zoek naar een geïntegreerde oplossing van je Mail en Documentbeheer?

Geïntereseerd om de opties te bespreken van Nextcloud? Datacave helpt je graag!

Vraag gratis demo aan Vragen? Zoek contact!

Inloggen en bijlagen in Mail

Mail werkt op alle vlakken samen met de andere functies van Nextcloud. Inloggen is niet nodig. Als je bent ingelogd in Nextcloud, ben je automatisch ook ingelogd in je e-mail.

Bij het versturen van een e-mail kun je bijlagen toevoegen als link of je voegt het fysieke bestand toe als bijlage. Je kunt het bestand kiezen vanuit je cloud of vanaf je pc.

Bijlagen uit ontvangen e-mails kun je gemakkelijk direct opslaan in je cloud. Je kiest zelf de map waarin je de bijlage wilt opslaan. Zo staat het bestand dírect op de plek waar je het wilt hebben.

E-mailserver

Om e-mail te kunnen ontvangen heb je een e-mailserver nodig. Datacave kan dat voor je regelen. De software die daarvoor gebruikt wordt is Kopano. Kopano is net zoals Nextcloud open source software.